החוק עשוי לשרת במקרה הטוב 30,000 חסרי דת, אך אינו נותן מענה ליותר מ-300,000 איש שיהדותם מוטלת בספק. ההוכחה לאי נחיצותו של החוק טמונה גם בעובדה שאחרי כניסת החוק לתוקפו נרשמה רק פנייה אחת (!) אל רשם ברית הזוגיות – נכתב במדריך החדש לזוגיות ותעודת הזוגיות
למי שתהה איך משפיע חוק ברית הזוגיות על האזרחים, אם בכלל, תשובה אפשרית ניתן למצוא במדריך החדש לזוגיות ותעודת הזוגיות, שמפיץ ארגון “משפחה חדשה”. המדריך המלא כולל 32 עמודים ועוסק בהרחבה, מלבד נושא ברית הזוגיות, בשאלות כגון: איך הפך הסכם הממון למצרך פופולרי ובונה זוגיות ולא הסכם גירושים פוטנציאלי; כיצד יוריש בן זוג את רכושו לידועה בציבור שלו ומהן זכויות הפנסיה שלה; כיצד הפכה תעודת הזוגיות לפתרון האזרחי לנישואים בישראל; זוגיות גאה; זכויות ירושה; ועוד נושאים רבים הנוגעים לזכויות כלכליות, חברתיות, פנסיוניות ומשפטיות.
על חוק ברית הזוגיות, מתוך המדריך: חוק ברית הזוגיות נועד תחילה להוות פתרון אזרחי לבני זוג שאינם יכולים להינשא בישראל, אך בעקבות שינויים תמוהים בו נתקבל החוק הסופי בשלהי שנת 2010. החוק אינו מהווה פתרון למי שאינם רוצים או יכולים לעבור בשערי הרבנות והלכה למעשה אינו משמש אלטרנטיבה אמיתית ואזרחית.
מי שיקרא את נוסח החוק עלול להתבלבל ולחשוב כי מדובר בחוק אולטרה-ליברלי שמסדיר סוף-סוף את תחום הנישואים האזרחיים בישראל, אך ירידה לפרטים הקטנים מציגה תמונה שונה.
ראשית, החוק משרת מיעוט זניח של האוכלוסייה: הסטטיסטיקה מראה כי החוק עשוי לשרת במקרה הטוב 30,000 חסרי דת בישראל, אך אינו נותן מענה ליותר מ-300,000 איש שיהדותם מוטלת בספק. ההוכחה לאי נחיצותו של החוק טמונה גם בעובדה שאחרי כניסת החוק לתוקפו נרשמה רק פנייה אחת (!) אל רשם ברית הזוגיות (מתוך “מבט”, נובמבר 2010). שנית, לא רק שהחוק אינו מייצר מסלול מקביל לנישואים ברבנות ובמוסדות דתיים אחרים, אלא מותיר את המונופול והכפייה הדתית על כנם ואף מחזק ומנציח אותם. בעקבות החוק, יהודים שירצו להינשא עם חסרי דת ייתקלו בקשיים רבים יותר מאלה שידעו עד כה, אך ורק בגלל אחיזת הרבנות, שמקבלת כעת משנה תוקף.
כמו כן, אין מדובר באמת בנישואים אזרחיים, כאלה שישרתו את מי שאינם רוצים לעבור בדרכם אל הזוגיות המוכרת בין מסודרות הדת, אלא פשוט רוצים להינשא בהתאם להלך רוחם החילוני ליברלי וחופשי כפי שהיה עד לפני החוק. לא במקרה משתמשת לשון החוק בנוח “ברית הזוגיות” הגמיש והפחות מחייב מאשר המונח “נישואים אזרחים”.
מה צריך לדעת על חוק ברית הזוגיות
רק בני זוג ששניהם חסרי דת, באופן שאין הוכחה לאיזו דת הם משתייכים, זכאים להירשם לברית הזוגיות על פי חוק זה (בישראל אין רבים כאלה).
בני זוג העונים על דרישה זו יוכלו לפנות לרשם בית הזוגיות שהתמנה לכך. בפנייתם יהיה עליהם להצטייד בתעודות המעידות על לידתם ואזרחותם. הרשם יפנה את בקשתם לראשי הדתות על מנת שאלה יבדקו אותם ויגישו חוות דעת על התאמתם להיכלל במסגרת החוק. למעשה, החוק, שבא לתת מענה לעולם החדשים שאינם יהודים יוצר מסלול בו הם יצטרכו לעבור בשער הרבנות (או לגבי לא יהודים, מוסד דתי מתאים) על מנת שאלה יאשרו כי הם אינם שייכים לשום דת. כך, באופן אבסורדי ייאלצו מי שמגדירים את עצמם כחסרי דת לקבל אישור על כך מגורמים דתיים. מלבד ההליך הבירוקרטי מדובר בהליך שיכול להיות מביך מאוד עבור הנרשמים. מכל מקום אין ספק שהוא מעצים את כוחם של אנשי הדת גם כלפי מי שאינם מגדירים עצמם כשייכים לדת זו או אחרת.
מי אינו נכלל בחוק ברית הזוגיות
בני זוג יהודים, נוצרים או מוסלמים וכל בני דת המוכרת בישראל המעוניינים ברישום נישואים אזרחי, כמו בחו”ל.
נישואי תערובת בישראל בין מי שינם בני אותה דת לא יוכלו להתקיים. כיוון ששוב “אין באמור בחוק זה כדי לפגוע בסמכותו הייחודית של בית דין דתי לדון בענייני נישואין וגירושין”.
ידועים בציבור המעוניינים להירשם כבני זוג.
בני זוג מאותו המין כלל אינם מוזכרים בחוק.
מי שקורא את החוק עלול לטעות בכוונת המחוקק, כיוון שרוח החוק דווקא מדברת על כך שהחוק יוצר מסלול מקביל ושווה זכויות וחובות. מסלול שבאמצעותו, לכאורה, יכולים איש ואשה אזרחי המדינה החפצים בכך ליצור הסכם זוגי שאינו יוצר נישואים על פי הדין הדתי. אך לא כך הדבר, כמו כל מסמך משפטי, בוודאי שגם בחוק זה, ראוי לקרוא את האותיות הקטנות.
ציטוטים המעטרים את המדריך:
“ראה הוזהרת: אדם וממונו אינם יכולים להישאר יחדיו לנצח. או שהממון נלקח מהאדם, או שהאדם נלקח מהממון” –רבי נחמן מברסלב
“לפגוש, להכיר, לאהוב ולהיפרד – זהו הסיפור הדואב של רבים מאיתנו, של כל לב ולב” –מרי קולרידג’
“טוב לי להיות אני, טוב לך להיות אתה, אך טוב יותר לנו להיות אנחנו” –פאם בראון
* ניתן לקבל את המדריך חינם באמצעות פנייה בטופס יצירת הקשר באתר ארגון משפחה חדשה או בפנייה ישירה לדואר האלקטרוני: newfamily@newfamily.co.il
על מדריכי “משפחה חדשה”:
התייחסות לכל היבט של המשפחה
המדריך החדש הוא חלק מסדרת מדריכים שמפיץ בשנים האחרונות ארגון “משפחה חדשה”, אותו יסדה עו”ד אירית רוזנבלום, שגם ערכה את המדריך. בין המדריכים הקודמים: “הורות זו זכות” (מדריך זכויות הוריות ויצירת הורות חדשה), מדריך הזכויות לזוגיות בפרק ב’, מדריך זכויות הידועים בציבור, מדריך מלא לנישואים וחתונות, המדריך לפריון ועוד מדריכים נוספים שהופקו והופצו כשירות לציבור הרחב. מדריכים קודמים של ארגון משפחה חדשה הופצו ביותר מ-120,000 עותקים כל אחד.
מקור: Ynet
3 תגובות
כל הכבוד לכם!
לא הבנתי כלום,למי אסור ולמי מותר להישתמש בחוק.
החוק עוזר רק למי שמוגדר “חסר דת”. ומשאיר בחוץ זוגות יהודיים שרוצים למשל להתחתן רפורמי או אזרחי, זוגות שיהדותם מוטלת בספק ולא מתאפשר להם להינשא על ידי הרבנות, זוגות של דת מעורבת (כל בן זוג מדת אחרת). בסופו של דבר יש מעט מאוד אנשים שטרחו להגדיר עצמם “חסרי דת”, ועוד פחות זוגות כאלו.